אבקת מגנזיום

אבקת מגנזיום – לטיפוס, להתעמלות, להרמת משקולות, לאולימפיאדה

 היא כיכבה בכל יום מימי המשחקים האולימפיים בטוקיו 2020, ועבור מתאמנים וספורטאים רבים חשיבותה עצומה: אבקת מגנזיום – ציוד הספורט החיוני, הגיבור הלא מושר, שאתם לא מכירים.

בקיץ הזה עיניי כל העולם היו נשואות אל טוקיו, יפן, בה התארחו המשחקים האולימפיים.

התפעלנו ממתקן הטיפוס המאתגר שהוכן עבור הופעת הבכורה של ענף זה במשחקים, מציוד התעמלות המכשירים שעליו הפליאו לבצע סימון ביילס, ארטיום דולגופיאט ואחרים תרגילים וירטואוזים, ונדהמנו כאשר לאשה טלחדזה שבר לא שיא אחד אלא שלושה שיאי עולם בהרמת משקולות בדרך למדליית הזהב עבור גיאורגיה.

מה משותף לכל אלו ולתחרויות אחרות במשחקים?

את התשובה אפשר למצוא בענן לבן בעת מחיאת כף או “כיף” לעמית מתחרה, ובדקות שלפני כל ביצוע, שבהן נראים המתחרים מאבקים את ידיהם וגם את המכשיר שלפניהם (טבעות אולימפיות, בר מקבילים, כדור ברזל, קיר טיפוס וכו’): אבקת מגנזיום.

ציוד ספורט שכל כך קל להתעלם ממנו בהיותו אבקת גיר, אך חשיבותו לכל אחד מהביצועים והענפים עצומה. במיוחד בהתעמלות מכשירים האבק הלבן הזה נמצא בכל מקום – באוויר, על המכשירים, על ידי המתעמלים, על המזרן ועוד. 

 

מה זה אבקת מגנזיום? ממה היא עשויה?

מגנזיום הוא מינרל, יסוד כימי מתכתי, שנמצא גם בגוף האדם ולמעשה בכל היצורים החיים. הוא נמצא למשל בתרכובת הכלורופיל, המאפשרת את תהליך הפוטוסינתזה, בצמחים. צריכתו הכרחית לבריאותנו, ובמיוחד לתפקוד השרירים.

 

בנוסף, יש לו ולסגסוגותיו שימושים רבים נוספים – ברפואה, בתעשייה ובבנייה, בכימיה, בתעשיית הרכב ועוד, אפילו בפירוטכניקה.אבקת מגנזיום לספורטאים, מכונה גם לעתים Gymnastic chalk או Climbing chalk (גיר טיפוס). היא עשויה למעשה מתרכובת מגנזיום עם פחמן, כלומר, מגנזיום פחמני (MgCO3). 

 

במה מסייעת אבקת מגנזיום לספורטאים ולמתאמנים?

אחד הדברים המשותפים לענפי הספורט שציינו קודם הוא חשיבות האחיזה:

מרים משקולות חייב אחיזה בטוחה במוט האולימפי כדי להימנע מתאונות. מתעמלים על מקבילים, טבעות אולימפיות ומתח למשל זקוקים לאחיזה חזקה, נטולת החלקות, כדי לא ליפול מהמכשיר. במיוחד הדבר אמור לגבי מקבילים מדורגים, עליהם מבצעים תרגילים מטורפים של תעופה באוויר ואז תפיסה מחדש של המכשיר, תוך סיכון רציני בנפילה קשה או בהחלקת היד בניסיון לתפוס אחיזה. בקירות טיפוס אתגרי לעתים האחיזה כולה עומדת על אצבעות ספורות התלויות על זיז קטן.

גם בענף האתלטיקה אנו נתקלים באבקת מגנזיום בתחרויות בהן האחיזה מהותית:

כדור ברזל למשל, קפיצה במוט, דיסקוס וכו’.חשיבות אבקת גיר לספורטאים היא בכך שהיא משפרת את הגריפ, האחיזה, ומונעת החלקה, וזאת על ידי ספיגת נוזלים כדוגמת זיעה.

הידיים נשמרות יבשות, גם במזג אוויר לח.

בהתעמלות מכשירים הגיר גם משמש להקטנת החיכוך ולמניעת היווצרות סדקים קטנים בעור הידיים כתוצאה מהפעילות המאומצת. בכך היא עוזרת לספורטאים ולמתאמנים לשפר את ביצועיהם.

מכל הסיבות הללו גם מתאמנים בציוד קרוספיט או ציוד כוח משתמשים לא פעם בחומר הקסם הנ”ל כדי לשפר את אחיזתם, את רמת הבטיחות באימון ואת הביצועים הספורטיביים שלהם. 

האם יש סוגים שונים של אבקת מגנזיום לספורטאים?

אפשר לרכוש אותה כאבקה, אבל גם בצורות אחרות, למשל בלוק מגנזיום, ספריי וכו’.

אבקת מגנזיום

בתצורת אבקה/גיר היא המוכרת ביותר, וכנראה גם הפופולרית ביותר במשחקים האולימפיים. היא מגיעה במיכלים שונים וגם במרקמים שונים: חלקה, מחוספסת יותר עם גושים, וסופר חלקה ודקיקה בטחינה דקה במיוחד. 

בלוק מגנזיום

מגיע בדמות קוביה (ממש כמו סבון). בשפשוף הבלוק האבקה משתחררת על הידיים. 

מגנזיום נוזלי

לרוב עם פיית ספריי, עשוי מאותו חומר מעורב עם אלכוהול וחומרים נוספים. כששמים אותו על היד האלכוהול מתאדה ונותרת האבקה.

הוא פופולרי בעיקר בטיפוס צוקים בטבע, היות והוא משאיר פחות משקעים וצבע מהאבקה על הסלעים הטבעיים.למעשה, ישנם פארקים לאומיים בארצות הברית שאסרו על שימוש באבקת גיר לבנה או גם על אבקה בעלת גוונים אחרים, בגלל ההשפעה הסביבתית והוויזואלית שלה על הנוף.

עם זאת, נדמה שבתחרויות האולימפיות, שבהן הטיפוס הוא על גבי קיר מלאכותי ולא סלע טבעי, הגרסה האבקתית היתה הכוכבת. במקצי הטיפוס האולימפי למשל רבים מהמתחרים אף הצטיידו בציוד מיוחד בדמות תיק קטן עבור אבקת מגנזיום למטפסים, הקשור לבגדיהם ומאפשר להם לשוב ולטבול את אצבעותיהם המזיעות בגיר בכדי לשפר את האחיזה בעודם בגובה רב – יתרון חשוב מאוד כשמתחרים בקיץ היפני, הנודע בטמפרטורות הגבוהות ובלחות איומה במיוחד.

מטפסים שכאלו על קירות טיפוס מחזיקים לרוב באותו פאוץ’-תיק קטן את מה שמכונה Chalk ball/Chalk sock זו אותה אבקה אבל במעין אריזה כדורית דמוית בד גרב, כדי שהאבקה לא תשתחרר ותתבזבז במהלך הפעילות.  

האם אפשר להשתמש באבקת גיר מחומר אחר במקום?

אל תבלבלו את אבקת המגנזיום עם הגיר המוכר ממערכת החינוך – הוא עשוי מסידן פחמתי.

ואל תנסו אבקות חלופיות כמו טלק תינוקות או גיר מסוגים שונים:

אלו לא עובדים באותה צורה, עשויים מחומרים אחרים, ולמעשה עשויים לעשות בדיוק ההיפך ולהחליש את האחיזה והחיכוך שלכם, ולסכן אתכם בעת האימון או הפעילות. 

 

האם זה לא מסוכן לנשום את האבקה המתפזרת?

בשימוש סביר אין בו שום בעיה לבריאות – אחרת לא היו משתמשים בו במשך דורות על דורות של ספורטאים ואולימפיאדות. מה שכן, תמיד עדיף לא להגזים בשימוש, גם כדי לא למלא את האוויר ואת חלל האימונים/הפעילות באבק. 

 

איך עושים את זה? פשוט מאוד:

  • אל תשתמשו ביותר חומר ממה שאתם צריכים.
  • נסו לאבק את הידיים בתחילת האימון מעל המיכל, כדי לא לפזר חומר על כל השטח.
  • נקו את ציוד הספורט, המזרן והרצפה בתום האימון.
  • את הציוד עם מטלית, את הרצפה/מזרן בקלות ובמהירות עם שואב אבק.
  • עדיף – מכל הבחינות וגם בלי קשר לשימוש בגיר – להתאמן במקום עם אוורור נאות.
  • זה בריא יותר.  

 

הידעתם? על אבקת מגנזיום וקורונה:

 תכונה מעניינת של אבקת מגנזיום התגלתה ממש לאחרונה:

אחרי חודשים של ריחוק חברתי וסגרים נפגשו ספורטאי העולם המובילים תחת גג אחד במשחקים האולימפיים.

ובכן, מסתבר שאבקת מגנזיום אולי אפילו הועילה למניעת הדבקות בקורונה ביניהם:

מחקר חדש באנגליה בדק את ההשפעה של אבקות גיר שונות על נגיף קורונה הדומה מאוד לקוביד-19.

תוך דקה אחת מהמגע של הווירוס עם משטח מאובק במגנזיום חלקיו המדביקים כמעט חוסלו לגמרי, בכ-99 אחוז.

אלו הן ללא ספק חדשות טובות למתעמלים המצטופפים סביב המקבילים בתחילת התחרות כדי לאבק יחדיו את המכשיר ללא ריחוק חברתי של 2 מטר זה מזה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

0733752527